4 veiligheidstips voor de autostoel

Zorg ervoor dat je baby goed is vastgemaakt!

01/03/2019 · Leestijd: 5 minuten

Als het gaat om het aankopen van een baby autostoel, dan is er een hoop om rekening mee te houden als het gaat om zijn/haar veiligheid. Om dat proces iets makkelijker te maken voor ouders, hebben we een veiligheidsgids voor de autostoel gemaakt met belangrijke tips. Op die manier kun je de beste beslissingen maken voor het auto-avontuur van jou en je baby.

1. Zeg nee tegen tweedehands autostoeltjes

Als je overweegt om een autostoel over te nemen van een familielid, vriend of om er één tweedehands aan te schaffen dan loop je waarschijnlijk tegen een aantal problemen aan. De autostoel is misschien niet de veiligste optie of het meest gebruikersvriendelijke model. Het kan ook zo zijn dat de stoel niet goed in je auto past. Er bestaat ook een kans dat de vorige eigenaar een botsing heeft gehad en dat de autostoel daardoor niet alle onderdelen heeft. Als je een autostoel aanneemt van vrienden en familie, is het altijd goed om de geschiedenis ervan te weten. Gewoon voor de zekerheid, kun je er beter één in de winkel kopen.

Baby car seat safety check tip

2. Focus op de belangrijkste eigenschappen

Als je op zoek bent naar een goede autostoel voor kinderen, let er dan op of deze een 5-puntsgordel heeft. Dat wil zeggen dat er twee riempjes voor de schouders zijn, twee voor de middel en één voor tussen de benen van je kind. Je zal ook moeten kijken naar goede bescherming tegen impact van buitenaf. Een baby autostoel die komt met extra schuim of luchtpads aan de zijde van je baby’s hoofd, biedt deze bescherming voor impact vanaf de zijkant. Je wil er zeker van zijn dat het autostoeltje compatible is met het vergrendelingssysteem. Hiermee kunt u de basis van de autostoel veilig vastmaken zonder het gebruik van veiligheidsgordels. Het maakt niet uit welk autostoeltje je kiest, zorg ervoor dat je de veiligheid van je baby in gedachten hebt. Met ons Joolz autostoeltje kunnen we ervoor zorgen dat je baby maximale beveiliging krijgt.

Car seat safety feature to keep your baby safe during road trips

3. Keuze voor i-Size autostoeltjes

i-Size (ECE R129) is de nieuwste Europese veiligheidsstandaard voor baby- en kinderautostoelen. Het idee is om alle autostoelen veiliger te maken door ze uit te rusten met een betere impactbescherming.  Omdat de i-Size autostoelen zijn gebaseerd op de lengte van baby’s in plaats van op het gewicht, is het belangrijk om te weten of de autostoel geschikt is voor uw baby en wanneer deze in een grotere stoel geplaatst moet worden. Als je auto Isofix-aansluitingen heeft, kan een i-Size autostoel veilig in je auto passen. Maar je moet nog steeds controleren of het autostoeltje is goedgekeurd voor je auto. Onze Joolz iZi Go™ Modular baby autostoel is Europees gecertificeerd, daarmee is de autostoel veilig voor je baby zijn/haar roadtrip. Het babyautostoeltje is groeispurtproof van 40-75 cm, deze is gemakkelijk verstelbaar. Hierdoor kan onze autostoel meegroeien met je baby en tegelijkertijd veilig rijden.

i size car seat label

4. Check voor Isofix aansluitingen

Niet alle babyautostoeltjes passen goed in alle voertuigen. Alle auto’s hebben verschillende kenmerken als het gaat op het om het plaatsen van jouw kind zijn of haar autostoel. Sommige auto’s hebben bijvoorbeeld een kortere veiligheidsgordel dan anderen, dat maakt het moeilijker om jouw kind goed vast te maken.

Als de Isofix-aansluitingen in jouw auto zijn ingebouwd, zorg je er daarmee voor dat je baby eenvoudig kan worden vastgezet in zijn of haar autostoeltje. De Isofix-aansluitingen zijn meestal inbegrepen in de meest moderne voertuigen en zijn te vinden tussen de bekleding van uw autostoel. Meestal zijn de Isofix-aansluitingen ingebouwd in zowel moderne kinderautostoelen als in auto’s.

Om je baby extra veiligheid te bieden, raden we aan het autostoeltje te gebruiken op onze Joolz Be-Safe iZi Modular i-Size-basis. De basis is eenvoudig te installeren op de Isofix-verbindingen en biedt extra beveiliging op het roadavontuur van je gezin. Als je wil weten of je auto voorzien is van Isofix-verbindingen, zoek dan naar de Isofix-labels tussen en achterop je autostoelen. Je kunt ook de handleiding van je voertuig raadplegen of contact opnemen met de fabrikant van je auto.

Iso fix connectors

Met deze 4 tips in gedachten, zorg je ervoor dat de autostoel die je hebt geselecteerd is voorzien van de juiste certificaten. De vragen die je in je achterhoofd kunt houden zijn:

  • Kan de babyautostoel ondersteuning bieden bij een botsing van de voor- en zijkant?
  • Hoe eenvoudig is het om mijn kind vast te maken in de autostoel?
  • Zorgt de autostoel voor een goede zithouding en -ruimte?
  • Welke chemicaliën worden er gebruikt om de autostoel te maken?
  • Is de autostoel getest in verschillende auto’s?

Lees in onze blog over autostoel veiligheid meer.